اهورا سازنده خانه روستایی در گیلان

معماری و اقلیم پیوندی تنگاتنگ و متقابل با یکدیگر دارند . معماران از گذشته تا به امروز همواره می دانستندکه برای رفاه حال ساکنین نه تنها با خود آنان ، بلکه باید با بستر اقلیم و جغرافیا نیز ارتباط تنگاتنگ برقرار کنند . در اصل اقلیم و بومی سازی به قدری در معماری اهمیت دارد که ساخت وساز بدون توجه به این مسائل محکوم به شکست است و این نکته ای است که بعد از انقلاب صنعتی و سرعت بسیار زیاد پیشرفت تکنولوژی به فراموشی سپرده شد و تنها ثمره اش چیزی جز سرگشتگی و درماندگی برای جوامع نبود.

حال در چند دهه اخیر با تخریب بی رویه محیط زیست ، کم شدن منابع سوخت های فسیلی و مهمتراز همه نامطلوب شدن شرایط محیطی برای انسان ها بار دیگر رویکردهای بومی سازی معیار ارزیابی ساخت و ساز در جوامع جهان مورد توجه قرار گرفته است.

معماری روستایی گیلان:

معماری روستایی در گیلان با توجه به ساختار شگفت انگیزش کمتر مورد توجه قرار گرفته است . این معماری ویژگی هایی منحصر به فردی دارد که مهمترین آن ساختار تماما چوبی سازه بناست.بناهای روستایی در گیلان با توجه به شرایط اقلیم و جهت پاسخگویی به شرایط انسانی طرح ریزی شده اند . پلان مسطتیل گونه بنا همراه با کشیدگی شمالی و جنوبی با بدنه گسترده به سمت شرق امکان استفاده از جریانهای باد شرقی و شمال شرقی را فراهم میکند . راه حل معمار سنتی در غالب خانه های روستایی گیلان استفاده از جهت شرقی و غربی است.

به علت بارش فراوان و رطوبت بیش از اندازه فرم بناها در گیلان جهت مقابله با این دو عامل شکل گرفته است . در این منطقه شیب بام ها عموما بسیار زیاداست و در بعضی موارد به 100 الی 150 درصد میرسد . در جهت محافظت از دیوارهای بنا که عموما از گل و خشت و دربعضی موارد از آجر ساخته می شود.

در اغلب موارد یک ایوانی در سر تا سر محیط بنا قرار می‌گیرد و بام را تا جلوی ایوان ادامه می‌دهند . در این صورت بام همانند چتری وسیع روی کل بنا و ایوان قرار میگیرد . هم چنین از سمتی که باد می وزد و باران از آن سمت به بدنهٔ ساختمان برخورد می‌کند ، بام را تا سطح پایین‌تری ادامه می‌دهند . در این صورت با ایجاد ایوان و پوشش بالای آن ، هم دیوارها محافظت می‌شوند و هم یک فضای مناسب که در سایه قرار دارد و هوا در اطراف آن جریان دارد ، برای ساکنان به وجود می‌آید.

اهورا سازنده خانه روستایی در گیلان

به دلیل رطوبت فراوان منطقه ، ساختمان‌ ها فاقد زیر زمین هستند . به این ترتیب به دلیل رطوبت بسیار زیاد منطقه ، ساختمان‌ها فاقد هرگونه زیر زمین هستند . اگر ساختمان زیر زمین داشته باشد ، هوای مرطوب که سنگین تر از هوای خشک است به داخل زیر زمین نفوذ میکند و در آنجا ساکن باقی می‌ماند به همین علت فضای زیر زمین محیط مطلوبی جهت زیست نخواهد بود و در صورت انبارکردن هرگونه وسیله یا آذوغه در این محل به سرعت فاسد می‌شوند .

به دلیل اینکه عمق آبهای زیر زمینی در گیلان بسیارکم است ، دیوار این‌گونه زیر زمین ها همواره مرطوب خواهد بود وعایق بندی آن مشکل است در نتیجه کف طبقهٔ همکف ساختمان تا حد امکان بالاتر از سطح زمین ساخته می‌شود تا از نم و رطوبت زمین فاصله داشته باشد و بتوان از جریان های باد که در ارتفاع بالاتر ، دارای سرعت بیشتری است استفاده کرد.

در کل هر چه از سمت مناطق کوهپایه ای گیلان به سمت دریا نزدیک تر می شویم ، رطوبت هوا بیشتر و عمق آبهای زیر زمینی کمتر می‌شود و به این دلیل کف طبقه همکف ساختمان های مجاور دریا ، تا حداکثر دو متر از سطح زمین فاصله دارد وهر چه به سمت مناطق کوهپایه ای نزدیک می شویم ، از فاصله بنا تا زمین کاسته می‌شود.

چند خط حرف:

در زندگی روستایی آرامش نقش اصلی را بازی میکند که از مهمترین ویژگی ها و  تفاوت زندگی روستایی نسبت به زندگی شهری همین آرامش است . شاید بسیاری از ساکنان شهر در تمام طول زندگی خود آرامش یک فرد روستایی را نداشته باشند . پس از خاموشی خورشید در پشت کوها و فرا رسیدن شب تیره در روستا ، شنیدن آوای جانوران در آغاز شب و آوای خروسان در آغاز سپییده دم چنان آرامشی را به روستا نشینان میدهد که همواره همراه آنان است.

خیلی از مواقع ممکن است فکر کنید که زندگی شهری بسیار بهتراز زندگی روستایی است . اما هرکدام معایب ومزایای بخصوص خود را دارند . زندگی در شهر بسیار راحتتر است . در کنار فرصت هایی که برای رشد و ترقی خواهید داشت . در شهر تسهیلات فراوانی در اختیار فرد است و فرصت کسب درآمد و پول درآوردن خواهید داشت.

بچه هایی که در شهر زندگی میکنند میتوانند از تحصیلات بهتری نسبت به روستا بهره مند شوند زیرا مدارس شهری بهتر و با امکاناتتر از مدارس روستا هستند . وقتی افراد در شهر بیمار می شوند بیمارستانهای دولتی و خصوصی فراوانی وجود دارد که برای درمان به آنجا مراجعه کنند . بانک های مختلف ، مراکز خرید بزرگ ، دفاتر کار ، هتل ها ، سینماها ، مراکز تفریحی و….از مزایای دیگر شهر نشینی است . اما این همه مسئله نیست ، شهر نشینی درکنار مزایای خود معایبی هم  دارد.

هزینه زندگی در شهر بسیار بالاست ، بسیاری از کالاها در شهر گران هستند ، هوای تازه و آب پاک دغدغه اکثر شهرها  و شهرنشین ها بخصوص پایتخت نشینان است . محیط شهرهای بزرگ و صنعتی با گردوغبار ، دود ، گازهای دی اکسید کارخانه ها و زباله آلوده شده است . بعضی از افراد ساکن شهر مشکلات اخلاقی دارند به همین علت آمار جرم و جنایات بالاست . شهر ها همواره شلوغ و پرسروصدا هستند ، افراد زیادی در شهر در حال رفت و امد می باشند و خیابان ها همیشه کثیف است . به همین علت داشتن  یک زندگی سالم در شهر بسیار مشکل است.

امروزی شدن روستاها:

اهورا سازنده خانه روستایی در گیلان

هرچند روستاهایی هستند که هنوز زندگی صنعتی و تاثیرات زندگی شهر آنان را متحول نکرده است . اما زندگی روستایی با تمام زیبایی و خارق العادگیش ، پیش به سوی تحول در حرکت است . اگرچه شهر و روستا بینشان تفاوت فراوانی وجود دارد . اما سبک زندگی روستائیان در حال تغییر بوده و با شیبی که روز به روز تند تر میشود از گذشته فاصله میگیرد.

 

روستاهای ایران طی نیم قرن گذشته  از لحاظ شیوه زندگی و ارزش های بنیادی فرهنگی دستخوش تغیرات مهمی شده است . این تغییرات تا جایی پیش رفته اند که دیگر روستاها را نمیتوان مقر سنت دید . تغییراتی که باعث شده اند صنایع دستی روستایی مانند:سفالگری ، گلیم بافی ، قالیبافی و بسیاری موارد دیگر روبه افول روند.

بسیاری از عناصر زندگی شهری در زندگی روستایی نفوذ کرده اند . حالا دیگر زن روستایی از همان ابزاری استفاده میکند که زن شهری استفاده میکند . عناصر زندگی شهری حالا در کنار زندگی روستایی جا خوش کرده و زندگی روستایی مخلوطی از گذشته و امروز است.

تصمیم مجموعه ما برای حفاظت از بناهای روستایی:

حال در دورانی که زندگی ، سنت ، پوشش و حتی بناهای روستایی در گیلان روز به روز به افول و تبدیل شدن به یک موزه و خاطره نزدیک میشوند ، ما تصمیم گرفته ایم تا از آنان حفاظت و پاسداری کنیم . مهندسین دفتر املاک اهورا توانسته اند با تحقیق و کسب تجربه های فراوان در حوزه زندگی روستایی اقدام به ساخت بناهای روستایی کنند .

این مجموعه با همکاری نیروهای متخصص و مجرب در حوزه سازهای روستایی و چوبی دست به طراحی ، اجرا و ساخت سازهای چوبی روستایی با توجه به نوع اقلیم ، آداب و رسوم زده اند . فعالیت این مجموعه زیر نظر سازمان میراث فرهنگی می باشد.

طراحی ، اجرا و پیاده سازی این بناها با کمترین هزینه ، بهترین مصالح ساختمانی و در 60 روز صورت میگیرد . اگر علاقه مند به زندگی در بناهای چوبی هستید همین الان با ما تماس بگیرید.

اهورا سازنده خانه روستایی در گیلان

دفتر املاک اهورا مجری ساخت بناهای روستایی در گیلان

نوشته شده توسط:amlakahoorazibakenar

در تاریخ:9/9/97

هرگونه کپی بدون اجازه و بدون درج منبع ممنوع و پیگرد قانونی دارد.