Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
تصویر آلت

گیلان گردی

  /  گیلان گردی

گیلان

گیلان زمین ;نگین شکوهمند طبیعت آفریده ای ست که چشم نوازی و درخشش ذاتی آن عرصه جاودانه ای ازگردشگری را فراروی جان های خسته و تن های جستجوگر آرامش و زیبایی می گستراند . استانی که درسایه سار درختان سرسبز و سربه فلک کشیده ، کوهپایه های جنگلی و درهم جواری ساحل دریا کاسپین به حیاط خود ادامه می دهد و طبیعتی بی نظیر جای جایش را پوشانده . استان گیلان یکی از استان های شمالی ایران به مرکزیت شهر رشت است.این استان از شمال به دریای خزر و از طریق شهر آستارا با کشور آذربایجان دارای مرز بین المللی است . ازغرب به استان اردبیل ، ازجنوب به استان های قزوین و زنجان وازشرق به استان مازندران ختم میشود .

نام گیلان از واژه گیل (به معنی قوم گیل) وپسوند ان گرفته شده است .  مساحت استان گیلان در حدود۱۴،۰۰۰ کیلومتر مربع و جمعیت آن طبق آخرین سرشماری در حدود۲،۵۳۰،۶۹۶نفر است که با توجه به گزارش مرکز آمار; استان سیستان وبلوچستان جوان ترین و استان گیلان پیرترین استان هستند .

استان گیلان دوازدهمین استان پرجمعیت کشور و دومین استان پرجمعیت شمال ایران بعد استان مازندران است . تراکم جمعیت درگیلان با ۱۷۷ نفر درهرکیلومترمربع جایگاه سوم رادراختیار دارد . از شهرهای مهم گیلان میتوان به بندر انزلی( مهمترین بندر ایران درحاشیه دریای خزر) ، لاهیجان ، تالش ، بندرآستارا ، رودسر ، لنگرود و صومعه سرا اشاره کرد.

آب و هوا گیلان:

مناطق کم ارتفاع ساحل دریای خزر دارای نوعی خاص از آب و هوای هیرکانی است . سراسر استان گیلان به طورویژه مرطوب و سبز است . جریانات جوی غالب شمالی_جنوبی برفراز دریا مرطوب شده و توسط مانع قدرتمند البرز مجبور به بالارفتن می شوند ، درنتیجه درهمه سال به فراوانی برجلگه و کوهپایه شمال غربی رشته کوه می بارند . بارش ها درپاییز دربالاترین سطح خود هستند ، در زمستان و اوایل بهارمتوسط است و درتابستان به حداقل میرسد.

صنایع دستی گیلان:

۱:حصیربافی:

حصیر

حصیر بافی هنر دوست داشتنی و دیرینه است . هنری برای بافتن وسایل پرکاربرد روزمره

حصیربافی به بافتن الیاف گیاهی و یا مواد سلولزی با استفاده از دست و ابزار ساده دستی گفته میشود که در آخر محصولات مختلفی همانند:زیرانداز ، سفره ، سبد و…تولید می شود . این صنعت بیشتر توسط بانوان شهر بندر انزلی صورت میگیرد.

۲:بامبو بافی:

بامبو

بامبو یا نی هندی; نوعی خیزران که در ابتدا به همراه تخم چای به ایران آمد . بامبوبافی یکی از صنایع استان گیلان است که مواد اولیه آن را بامبو یا همان نی هندی تشکیل میدهد . مهمترین مرکز تولید آن شهر لاهیجان به خصوص منطقه لیالستان است . بامبو درمرداب ها واطراف رودخانه ها که میزان رطوبت و حرارت بیشتری دارند می روید . محصولات بدست آمده از آن هم جنبه تزیینی دارد و هم جنبه کاربردی.

۳:شال بافی:

شال باف

شال بافی دست بافت های سنتی گیلان به خصوص غرب گیلان است . شال نوعی پارچه زمخت و معمولا تک رنگ می باشد . مواد اولیه آن را پشم گوسفند تشکیل میدهد و در دستگاه شال بافی بافته می شود . شال بافی یکی از هنرهای سنتی و اصیل تالشان و ییلاق نشینان استان گیلان بوده است . بهترین نوع شال در منطقه ای به نام کوبولان بافته می شود که قابل رقابت با لباس های خارجی ست اما متاسفانه این هنر دراین منطقه روبه افول و نابود شدن است.

۴:عروسک بافی:

عروسک بافی در گیلان

عروسک بافی-جشنواره صنایع دستی در گیلان

خاص ترین و  زیباترین  صنایع دستی گیلان عروسک بافی است . این صنعت دست ساز تنها درشهرتاریخی وپلکانی گیلان یعنی ماسوله ساخته می شود . این عروسک های کاموایی به شکل پسر و دختر بافته می شود . اجزای بدن این عروسک از کاموا و درون آن با پنبه وپشم پرمی شود.

۵:چموش دوزی:

چموش دوزی در گیلان

چموش دوزی

چموش پاپوشی گیلانی بدون پاشنه که از چرم پوست دباغی شده گاو ساخته میشود که بیشتر درمناطق ییلاقی مورد استفاده قرار میگیرد . از ویژگی های این پاپوش گرم نگه داشتن پا در سرما و خنک کردن پا در گرماست . چموش دراندازه های مختلف ساخته می شود.درحال حاضر این صنعت دستی به صورت اندک درماسوله تولید می شود.

۶:نمد بافی:

نمد گیلان

نمد نوعی بافت سنتی زیراندازی و یکی از صنایع بسیار قدیمی دراستان گیلان است . نمد نسج نابافته که دراثرایجاد فشار ، رطوبت و حرارت ساخته می شود . نمد بافی از صنایع دستی پرمشقت بوده و مواد اولیه آن را پشم گوسفند تشکیل می دهد . پشمی که برای ساخت نمد استفاده میشود پشم بهاره گوسفند با الیاف بلند است . عمده ترین مناطق تولید نمد در اطراف شهرستان های رودسر ، رودبار و تالش است.

۷:رشتی دوزی:

رشتی دوزی در گیلانرشتی دوزی یکی از رو دوزی های سنتی ایران که در فهرست آثار ملی به عنوان میراث فرهنگی معنوی ثبت شده . سازمان جهانی یونسکو نام این رشته را که قبلا قلابدوزی رشتی بوده به نام بومی رشتی دوزی تغییرداده . مراحل ساخت این رو دوزی زمینه پارچه به وسیله نخ های ابریشمی رنگین به طورحیرت انگیز و زیبا تزئین می شود . پارچه ای که معمولا برای ساخت این رودوزی استفاده می شود ، ماهوت نام دارد.

۸:گلیم بافی:

گلیم بافی در گیلان

نقوش گلیم درهرمنطقه ای از ایران بیانگر روبط اجتماعی ، مناسبات فرهنگی و تجلی باورها و بیان آرزو های مردم است . تنوع در اشکال و رنگ گلیم در گیلان نیز گواهی بر ذوق خلاق هنرمندان بومی این منطقه است . گلیم بافی درگیلان یکی از هنرهای دستی و بسیار مهم به شمار می رود ; رنگ نقش وبافتی خیره کننده دارد . نقش گلیم بیان واضحی از شرایط اقلیمی ، آب و هوای محل زندگی ، علایق و سلایق استادکاران بافنده را درخود دارد . مهمترین ویژگی های نقوش گلیم گیلان چشم انداز بودن ، هماهنگی ، تناسب رنگ و فرم ، ترکیب بندی قرینه ، سادگی و بی پیرایگی در عین معناگرایی آن است . اگرچه نقوش گلیم گیلان تا حدودی از نقشینه‌ های هنری سایر نقاط ایران بهره برده است ولی تنوع در اشکال و رنگ‌ های آن گواه روشنی بر ذوق خلاق هنرمندان بومی منطقه است.

از مراکز عمده تولید آن شهرستان های تالش ، رضوانشهر  ، آستارا و رشت است.

۹:سفالگری:

 

سفال گیلان

یکی از هنر های ماندگار بشر از گذشته تا به امروز سفالگری است که از صنایع بومی و قدمت دار گیلان ک محسوب می شود . این هنر در انواع ظروف سفالی لعاب دار و بدون لعاب سنتی همچون گمج ، کوزه ، تنور و خمره متبلور می شود . این صنعت در حال حاظر در روستاهای سیاهکل ، جیرده شفت و لارسر صومعه سرا رواج دارد.

سوغات گیلان:

سوغات استان گیلان

۱:رشته خشکار:

رشته خشکاررشته خشکار شیرینی سنتی گیلانیان می باشد که در بسیاری از مناطق گیلان تولید آن به عنوان شغل محسوب میشود . مواد تشکیل دهنده این شیرینی لذیذ : آرد برنج ، شیر ، مغز گردو ، هل ، شکر و دارچین است . همچنین برای تولید این شیرینی از ابزار مخصوصی به اسم شانه رشته ریز کمک گرفته می شود.(شانه رشته ریز ابزاری است قیفی شکل با ۶لوله باریک منظم و از جنس برنج ) . برای تولید رشته های این شیرینی خوشمزه ترکیب آرد برنج و شیر را برروی سینه های مسی با استفاده از شانه رشته ریز میریزند و بعد از چند ثانیه رشته ها را ازروی سینی جمع میکنند . سپس ترکیب مغزگردو ، هل ، شکر و دارچین را درآن قرار میدهند.(البته این شیرینی بصورت خام فروخته میشود وباید بعداز خریداری در روغن سرخ شود)

رشته خشکار

شانه رشته و سینی
ابزار درست کردن رشته خشکار

۲:باقلوای یاس:

باقلوا یاسباقلوا نوعی شیرینی لایه ای است که لایه های میانی آن را مغزهای خرد شده مانند : مغز پسته ، مغزگردو ، مغز بادام ،پودر قند وطعم دهنده های طبیعی تشکیل میدهد . برای تهیه خمیر این شیرینی از ترکیب زرده تخم مرغ و شیر استفاده می شود . درگیلان برخلاف دیگر باقلواهای موجود دربازار که بااستفاده از هل تهیه میشوند از گل یاس بدلیل فراوانی در گیلان برای معطر کردن و از بادام بجای مغزهای دیگر درلایه های میانی استفاده می شود.

۳:کلوچه فومن:

کلوچهیکی از سوغات محبوب گیلان کلوچه فومن است همانطور که از نامش پیداست این کلوچه مخصوص شهرستان فومن می باشد . کلوچه فومن نوعی کلوچه مغز دار دولایه است که لایه داخلی آن با لایه بیرونی کاملا متفاوت است . مواد تشکیل دهنده آن مغز گردو ، جوز هندی(نوعی ادویه است که از میوه درخت جوزبویا بدست می آید که در مناطق گرمسیری کشت میشود و به صورت آرد مورد استفاده قرار میگیرد) ، هل ، دارچین ، روغن حیوانی و شکر بدست می آید.

۴:نان خلفه:

خلفهخلفه نوعی نان محلی است که پخت آن در روز سیزده بدر مرسوم است . پخت این نان در آستانه اشرفیه و بندرکیاشهر رواج بیشتری دارد.خمیر این نان با ورز دادن ترکیب کدوی پخته شده ، پودر تخم خلفه ، مخلوط آرد برنج و گندم و مقداری نمک بدست می آید . این نان محلی برروی گمج(گمج ظرف سفالی مخصوص پخت خورشت است البته برای تهیه نان خلفه آن را روی شعله برعکس میکنند.)تهیه می شود.

۵:زیتون:

محل کشت زیتون در جنوبی ترین قسمت گیلان یعنی شهر رودبار است . شهری که به داشتن باغ های انبوه زیتون شهرت دارد.

۶:بادام زمینی:

بادام زمینی آستانه اشرفیهآستانه اشرفیه و بندرکیاشهر با تولید کردن ۸۰درصد بادام زمینی قطب تولید این محصول در کشورهستند . بادام زمینی آستانه اشرفیه مرغوب ترین بادام زمینی است . دانه های درشت و طعم خوب آن از ویژگی های بادام زمینی آستانه اشرفیه می باشد.

بادام زمینی

۷:چای لاهیجان:

چای لاهیجان

سابقه مصرف چای به عنوان یک نوشیدنی سطح بالا در ایران به قرن هفدهم میلادی برمیگردد . امروزه در ایران مصرف چای به عنوان اجزای جدایی ناپذیر زندگی مردم تبدیل شده است . مشخص نیست اولین بار مردم ایران با این نوشیدنی کی آشنا شده اند . مرکز تولید عمده چای ایران در لاهیجان است.

۸:برنج گیلان:

برنج اعلا گیلان

کشاورزی مهمترین شاخص فعالیت اقتصادی در گیلان است . ۶۰درصد اراضی کشاورزی در گیلان را مزارع برنج تشکیل میدهد . این استان بهترین وباکیفیت ترین برنج را به جهت نوع خاص آب و هوا و شرایط اقلیمی مناسبتر نسبت به استانهای دیگر تولید میکند.

نوشته شده توسط:amlakahoorazibakenar

در تاریخ:۹۷/۹/۵

هرگونه کپی بدون کسب اجازه و درج منبع ممنوع وپیگرد قانونی دارد.

در گیلان مناظر بسیار زیبا قابل رویت هستند که نمیشود از آن گذشت،در اینجا مناظر دیدنی و جذاب گیلان را به شما دوستان معرفی خواهیم کرد و بیشتر با مناظر گیلان آشنا خواهیم شد

در گیلان مناظر بسیار زیبا قابل رویت هستند که نمیشود از آن گذشت،در اینجا مناظر دیدنی و جذاب گیلان را به شما دوستان معرفی خواهیم کرد و بیشتر با مناظر گیلان آشنا خواهیم شد

در گیلان مناظر بسیار زیبا قابل رویت هستند که نمیشود از آن گذشت،در اینجا مناظر دیدنی و جذاب گیلان را به شما دوستان معرفی خواهیم کرد و بیشتر با مناظر گیلان آشنا خواهیم شد

در گیلان مناظر بسیار زیبا قابل رویت هستند که نمیشود از آن گذشت،در اینجا مناظر دیدنی و جذاب گیلان را به شما دوستان معرفی خواهیم کرد و بیشتر با مناظر گیلان آشنا خواهیم شد

در گیلان مناظر بسیار زیبا قابل رویت هستند که نمیشود از آن گذشت،در اینجا مناظر دیدنی و جذاب گیلان را به شما دوستان معرفی خواهیم کرد و بیشتر با مناظر گیلان آشنا خواهیم شد

در گیلان مناظر بسیار زیبا قابل رویت هستند که نمیشود از آن گذشت،در اینجا مناظر دیدنی و جذاب گیلان را به شما دوستان معرفی خواهیم کرد و بیشتر با مناظر گیلان آشنا خواهیم شد

در گیلان مناظر بسیار زیبا قابل رویت هستند که نمیشود از آن گذشت،در اینجا مناظر دیدنی و جذاب گیلان را به شما دوستان معرفی خواهیم کرد و بیشتر با مناظر گیلان آشنا خواهیم شد

در گیلان مناظر بسیار زیبا قابل رویت هستند که نمیشود از آن گذشت،در اینجا مناظر دیدنی و جذاب گیلان را به شما دوستان معرفی خواهیم کرد و بیشتر با مناظر گیلان آشنا خواهیم شد